Sunday, October 2, 2011

Infotehnoloogia rollist erivajadustega inimestele

Erivajadus(t)ega inimese elus võib olla infotehnoloogial märkimisväärne roll. Kui suurel määral, oleneb erivajadusest, ligipääsetavusest kui ka juurdepääsetavusest. Juurdepääsetavus väljendab toote või töökeskkonna omadust olla inimesele kasutuskõlblik (Kikkas, 2002). Kuid mida on infotehnoloogial erivajadusega inimesele pakkuda?
Infotehnoloogia on üldine mõiste, mis kirjeldab mis tahes tehnoloogiat, mis aitab toota, töödelda, säilitada, edastada ja /või levitada teavet (vikipeedia). Nüüdistehnoloogia on muutnud puuetega inimeste positsioone, avades neile tee sellistesse ühiskonnaelu sfääridesse, mis varem olid nende jaoks täiesti suletud (Kikkas, 2009). Infotehnoloogia mõju ulatub kõigisse ühiskonnaelu valdkondadesse.
Erivajadus võib tekitada raskusi hariduse omandamisel, hilisemas elus võib probleemiks saada tööjõuturul hakkama saamine. See võib omakorda tuua kaasa madala sotsiaalse staatuse ning mahajäetuse ühiskonnas. See on kui lumepalliefekt, mille tekkimise võivad ära hoida infotehnoloogilised võimalused.
 Ühte olulisemaid osi infotehnoloogia valdkonnas mängib erivajadustega inimeste jaoks Internet.  Viimaste aastate jooksul on välja töötatud mitmeid tarkvaraprogramme ja-süsteeme, mis võimaldavad erivajadustega inimestel Internetti kasutada. Mõned näited, mis on saadaval erivajadustega inimestele,  on ekraanilugejad ja Braille ekraanid pimedatele, veebikaamerad ning muu videovarustus kurtidele (tundmatu autor). Sellised abivahendid aitavad erivajadustega inimestel hoida eemale nõiaringist, kus nad võivad jääda eemale täisväärtuslikust elust. Tänu abivahenditele saavad nad kasutada Internetti, mille peamine tugevus on tema võimes integreerida erivajadustega inimesi ühiskonda. Kuidas see toimub? Kaido kikkas on oma artiklis „IT ja erivajadused“ toonud välja põhilised kompensatoorsed rollid erivajadustega inimeste jaoks.  Internet toimib kui ligipääsuvahend, mis võimaldab osaliselt (vahel ka täielikult) kompenseerida füüsilist ligipääsu. Interneti kaudu on võimalik õppida kaugõppe korras, kui teha tööd. Sedalaadi töömudel on eriti sobiv paljudele liikumispuudega inimestele, kes seniajani on tööotsingutel takerdunud pahatihti just transpordiprobleemi taha. Internet on ka kui poliitika ja avalikkussuhete vahend ning massimeedium, mis suurendab erivajadustega inimeste sõnaõigust.
Infotehnoloogia areng on erivajadustega inimeste ühiskonda kaasamise protsessis olnud üliolulise tähtsusega. Tänu tehnoloogilisele „maailmale“ on miljonid inimesed saanud muuta oma elu elamisväärseks ja tõsta oma elukvaliteeti. Infotehnoloogia peadpööritavalt kiire areng suurendab iga päevaga erivajadustega inimeste võimalusi. Loodetavasti suudavad tuleviku infotehnoloogilised avastused ja saavutused meid kõiki veel positiivselt üllatada, eriti neid, kes neid saavutusi enim vajavad.


Allikad:

Vikipeedia (2011). Infotehnoloogia http://et.wikipedia.org/wiki/Infotehnoloogia
Tundmatu autor. The Benefits of Broadband for Disabled Users.

No comments:

Post a Comment