Monday, October 10, 2011

Kahe tugitehnoloogia toote võrdlus

Puutudes igapäevaselt oma töös kokku liikumispuuetega lastega, huvitas mind hetkel enim sellele puudegrupile pakutav. Reeglina kuuluvad selle rühma ligipääsuvahendid riistvara hulka, tarkvaral on siin sageli vaid täiendav funktsioon. Üldine põhimõte on järgmine: kui inimesel on säilinud mistahes kontrollitav funktsioon, saab seda arvutiga töötamiseks kasutada (Kikkas, 2009).
Võrdlen kahte toodet, mis lihtsaimini öeldes aitavad trükkida ja sisestada tähti – need on klaviatuuriemulaator ja membraanklaviatuur.
Klaviatuuriemulaator on tarkvara, mis kuvab ekraanile klaviatuuri ning võimaldab valida tähti ekraanilt – kas siis hiire või mõne muu seadmega osutades või mööda klaviatuuri liikuvat kursorit kasutades (lüliti abil – lülitina võib toimida ka tavaklaviatuuri mingi klahv või hiirenupp) (Kikkas, 2009).  Klaviatuuriemulaator asetseb ekraanil teiste akende kohal või all. See on aeglane sisestusviis, mis aga mõnel juhul võib osutuda ainuvõimalikuks. Klaviatuuriemulaatoreid on väga erisuguse disainiga, millest igaüks omab isesugused funktsioone. Miljonid puudega inimesed kasutavad seda toodet igapäevaselt (tundmatu autor).
Membraanklaviatuur sarnaneb päikesepatareil töötavate taskukalkulaatorite klahvistikega. Mehaaniliste, pika käiguga klahvide asemel on seal sileda pealispinna all asuvad puutetundlikud klahvid, mille vajutamiseks on vaja väga vähe (kui üldse) jõudu. Selline klahvistik sobib vähese lihasjõuga (MS, lihasehaigused jm) kasutajale. Kui kaasneb koordinatsioonihäire, on võimalik kasutada klaviatuuriraami (Kikkas, 2009).
Suurimaks erinevuseks kahe toote vahel on ühe kuulumine riistvara, teise tarkvara hulka. Nii klaviatuuriemulaator kui membraanklaviatuur täidavad oma eesmärki – teha liikumispuuetega inimestele arvuti kasutamine võimalikuks. Esimese eeliseks võib olla see, et hiir või mõni muu seade aitab trükkimise töö ära teha. Membraanklaviatuuri kasutades tuleb kasutada ikkagi mingil määral oma sõrmede abi, mis on paljude kasutajate jaoks aga võimatu.

Allikad:
Kikkas, K. (2009)Tugitehnoloogia. Haridustehnoloogia ja erivajadustega inimesed. Loengumaterjal. Tallinna Ülikool http://beta.wikiversity.org/wiki/Haridustehnoloogia_ja_erivajadustega_inimesed/Tugitehnoloogia
Tundmatu autor. On screen keyboards.

No comments:

Post a Comment